Elektrische cardioversie (ECV) | Informatiefolders (2024)

U krijgt een elektrische cardioversie.ECV is de afkorting voor elektrische cardioversie. In deze folder leest u allesover deze behandeling.

Wat is een elektrische cardioversie?

Bij een ECV probeert de arts eente snel of onregelmatig hartritme te veranderen in een normaal hartritme. Dit doet hij door u maximaal 3 elektrische schokken te geven. U krijgt hiervoor sedatie. Door dit slaapmiddel merkt u niets van de schokken.

Waarom een elektrische cardioversie?

U krijgt een ECV als ulange tijd last heeft van een onregelmatige hartslag. Dit heet ook wel atriumfibrilleren of boezemfibrilleren. Vaak heeft u dan ook last van hartkloppingen, voelt u zich duizelig en kunt u moeilijk ademen.

Elektrische cardioversie (ECV) | Informatiefolders (1)

Voorbereiding

  • U moet voor de ECV minimaal3 weken medicijnen slikken die het bloed verdunnen. Zo krijgt u geen bloedstolsels.
  • Bent u onder behandeling van de trombosedienst? Geef de trombosedienst dan door dat u binnenkort een ECV krijgt.Zij bereiden uw bloed voor op de behandeling.
  • Op de dag van de ECV moet unuchter zijn. Dit betekent dat u niet meer eet vanaf 1.00 uur ’s nachts voor de ECV. U mag dan alleen nog maar heldere dranken drinken, zoals water, thee of appelsap. Vanaf5.00 uur ’s ochtends mag u helemaal niets meer drinken en eten.
  • U mag uw tanden poetsen en uw normale medicatie innemen met een klein slokje water.
  • Volg altijd alle adviezenop van uw arts, zoals uw cardioloog en anesthesist.
  • Neem iemand mee die u na de behandeling naar huis brengt. Want u mag dan zelf niet autorijden of fietsen. U mag na de behandeling ook niet alleen met het openbaar vervoer reizen.

De behandeling

De hele behandeling duurt ongeveer 3 uur. Dat is met voorbereiding, de behandeling zelf en het herstel daarna.
U meldt zich om 7.00 uur ’s ochtendsbij verpleegafdeling C3 Eerste Hart Hulp. U volgt hiervoor route C, niveau 3 (www.mumcplattegrond.nl/#map/d0_d86).
U mag maximaal 1 begeleider meenemen.

De verpleegkundige neemt u mee naar de behandelkamer. Uw begeleider mag wachten in de wachtruimte. In de behandelkamer bereiden wij u voor op de behandeling.Eerst prikken wij bloed en krijgt u een ECG. Een ECG is een hartfilmpje. Na ongeveer 1 uur zijn de uitslagen hiervan bekend.

Zodra deze uitslagen bekend zijn, start de ECV. Wij plakken een aantal elektroden op uw borst. Dit zijn plakkers die uw hartritme laten zien op een beeldscherm. U krijgt ook een infuus in uw arm. Via dit infuus geeft de anesthesist u de sedatie.Dit slaapmiddel werkt binnen enkele minuten. U krijgt extra zuurstof via een mondmasker.


Als u helemaal in slaap bent, geeft de arts een elektrische schok. Dit doet de arts maximaal 3 keer. Deze schok duurt een paar seconden en u voelt hier niets van. Na enkele minuten wordt u weer wakker. U bent dan suf en moe. Dit komt door de sedatie. U blijft op de afdeling totdat u goed wakker bent. Dit duurt minimaal 1 uur.

De verpleegkundige komt regelmatig bij u kijken en vertelt u of de behandeling goed is gelukt. Een ECV is helaas niet altijd succesvol. Uw hartritme blijft dan onregelmatig.

Elektrische cardioversie (ECV) | Informatiefolders (2)

Risico's en complicaties

U wordt maar een paar minuten in slaap gebracht. Daarom zijn er maar weinig risico's.

Er is een kleine kans dat u een beroerte krijgt, omdat er een bloedstolsel los schiet. Daarom moet uw bloed dun zijn.Het is dus heel belangrijk dat u de bloed verdunnende medicijnen goed inneemt.

Weer thuis

De eerste avond en nacht na de ECV moet er iemand bereikbaar zijn of bij u blijven. Dat is belangrijk omdat u sedatie heeft gehad.

Kunt u moeilijk ademen? Heeft u pijn op de borst? Bent u duizelig? Of twijfelt u? Neem dan contact op met de Eerste Hart Hulp (EHH). U vindt het telefoonnummer en het e-mailadres van de EHH onder het kopje ‘Contact’.

De dag na de ECV kunt u weer uw dagelijkse dingen doen.Op de plekken waar de plakkers hebben gezeten, kan uw huid wat irriteren. Het helpt als u er after sun op smeert.

In het kort

  • Bent u onder behandeling bij de trombosedienst? Geef de trombosedienst dan door dat u binnenkort een ECV krijgt.
  • Gebruikt u 1 van de volgende medicijnen: Rivaroxaban (Xarelto), Dabigatran (Pradaxa), Apixaban (Eliquis) of Edoxaban (Lixiana)? Dan moet u deze 3 weken vóór de ingreep elke daggebruiken. Anders kan de ECV niet doorgaan. U moet hier na de ECV ook mee doorgaan. Andere medicijnen kunt u gewoon blijven innemen, ook Acenocoumarol of Fenprocouman.
  • U moet nuchter zijn. Dit betekent dat uniets mag eten vanaf 1.00 uur 's nachts voor de ECV. U mag dan alleen nog maar heldere dranken drinken. Vanaf 5.00 uur ’s ochtends mag u helemaal niks meer eten en drinken. U mag uw tanden poetsen en uw normale medicatie innemen met een slokjewater.
  • Neem een overzicht mee van alle medicijnen die u gebruikt. Dit medicatieoverzicht kunt u opvragen bij uw apotheek.
  • De opname voor de hele ECV behandeling duurt 3uur.
  • Neem een begeleider mee want u mag niet deelnemen aan het verkeer.
  • Zorg dat iemand bereikbaar is of bij u blijft tijdens de eerste avond en nacht na de behandeling.

Medicatie

Medicijnen zijn belangrijk voor uw behandeling en herstel. Ze helpen om klachten van ziektes te verminderen, te verlichten, of te voorkomen. Medicatie is altijd op maat. Dit betekent dat iedereen zijn of haar eigen medicijnen krijgt, afgestemd op de persoonlijke gezondheidssituatie.

Op de website van deMUMC+ apotheek (apotheek.mumc.nl/informatie-over-medicijnen)vindt u meer informatie over medicijnen. Gebruik de onlineMedicatiewijzer (apotheek.mumc.nl/medicijnen)om antwoorden op veelgestelde vragen op te zoeken.

Voor specifieke vragen over uw medicijnen kunt u ook contact opnemen met deonline apotheker (apotheek.mumc.nl/online-apotheker).

Contact

Heeft u na het lezen van de informatie nog vragen?Neem dan contact op met:

Planbureau Hartkatheterisatiekamer
Bij vragen over de behandeling, planning en voorbereiding.
Telefoonnummer:043 3875202 (043-3875202) (op werkdagen van 9.00 tot 12.00 uur)
E-mail: planbureauhkk@mumc.nl
(vermeld bij een e-mail altijd uw voornaam, achternaam en geboortedatum)

Eerste Hart Hulp
Bij cardiale klachten kortdurendna de ingreep.
Telefoonnummer:043 3877892 (043-3877892) (24 uur per dag).

Websites

  • Hart+Vaat Centrum (hartenvaatcentrum.nl/)
  • MUMC+ (mumc.nl/)
  • MUMC+ apotheek (apotheek.mumc.nl/informatie-over-medicijnen)
  • Gezond idee (gezondidee.mumc.nl/)

Laatst bijgewerkt op 9 oktober 2024. Bekijk de meest actuele versie van deze folder op: info.mumc.nl/pub-376

Elektrische cardioversie (ECV) | Informatiefolders (2024)
Top Articles
Latest Posts
Recommended Articles
Article information

Author: Jamar Nader

Last Updated:

Views: 5255

Rating: 4.4 / 5 (55 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Jamar Nader

Birthday: 1995-02-28

Address: Apt. 536 6162 Reichel Greens, Port Zackaryside, CT 22682-9804

Phone: +9958384818317

Job: IT Representative

Hobby: Scrapbooking, Hiking, Hunting, Kite flying, Blacksmithing, Video gaming, Foraging

Introduction: My name is Jamar Nader, I am a fine, shiny, colorful, bright, nice, perfect, curious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.